L'Essenza di Puglia
Passion och respekt för jorden, i generationer
Historien om gården L’Essenza di Puglia börjar i Masseria Pietrasanta, byggd på 1600-talet och ägd av familjen sedan slutet av 1800-talet.
Beläget 5 km från Adriatiska havet, vid foten av naturreservatet Torre Guaceto ( BR), Vårt familjeföretag producerar med passion och engagemang Salento IGT-viner och extra virgin olivolja.
Vi kallar oss gärna Boutique Farm (eller Boutique Company) eftersom vi tar hand om vårt ekologiskt drivna företag som en trädgård, en trevlig miljö noggrant utformad för att vara i mänsklig skala. Detta gör att vi kan anpassa alla produktionsfaser för ett mycket hantverksmässigt och unikt resultat.
Biologisk mångfald med hjälp från naturen
Att skydda och bevara den biologiska mångfalden i Medelhavet är vårt primära mål. Vid sidan av fruktträden finns vilda växter som finns i naturen bevarade i landet.
Periodvis integreras den spontana vegetationen med raffinerade växter och buskar för att berika de sorter som finns med andra sorter, såsom mastix, myrten och aromatiska växter som är typiska för Medelhavsområdet.
Uppmärksamhet på miljö och hållbarhet
För att optimera energieffektiviteten och minska det ekologiska fotavtrycket använder vi solcellsanläggningar och en termo-eldstad som matas med beskärning, vars aska i sin tur används som ett komplement för markgödsling. Detta plogas inte, vilket minimerar CO2-utsläppen, och själva gräset används som kompost, bevarar fukt och ökar näringsämnen, även genom tillsats av mikrorizzic svampar och nyttiga bakterier.
Vi är engagerade i att minska miljöpåverkan från förpackningar genom att använda lätta flaskor, återvinningsbara kartonger och vi letar ständigt efter alternativa material för att helt eliminera användningen av plast och derivat.
Inga bevattningssystem används för den månghundraåriga olivlunden: de inhemska växterna har anpassat sig under århundradena och utvecklat rötter i den steniga undergrunden; tillfällig bevattning används i vingården endast under nödsituationer av extrem torka.
Vinerna från L’Essenza di Puglia
L’Essenza är en liten producent utanför Ostuni, Apulien som skördar för hand för att bevara druvsortens naturliga organoleptiska egenskaper med en naturlig process.
Vinerna är lätta att dricka men inte triviala utan hantverksmässiga viner som är runda, behagliga för gommen och som respekterar druvans naturliga egenskaper och dess terroir (klimat och jord).
Druvorna väljs och skördas manuellt under de kallaste timmarna på dagen för att bevara alla aromatiska egenskaper som är typiska för vinstocken.
Tondo Bianco – Fiano
L’Essenza di Puglia
Druva
Fiano 80% / Chardonnay 20%
Alkoholhalt 12,5%
Halmgul färg. Den fruktiga buketten, kännetecknad av citrustoner. Rund och varm smak, lätt fräschör och tydlig saftighet.
Passar till
Sommarvin som passar till sommarens luncher. Ett utmärkt sällskapsvin.
Utseende
Halmgult
Doft
Citrus
NEGROAMARO – IGT Salento
L’Essenza di Puglia
Druva
Negroamaro
Alkoholhalt 13%
Färg Intensiv rubinröd, med subtila lila reflektioner i glaset. Balanserad, mjuk och med bra uthållighet.
Passar till
Passar utmärkt till mat med smakrika och kraftfulla smaker, särskilt rätter med rött kött och vilt. Negroamoro druvan fungerar också väl med rätter som innehåller tomater och kryddiga ingredienser
Utseende
Intensiv rubinröd färg, med subtila lila reflektioner till glaset
Doft
Aromer från mörk frukt som plommon, svarta vinbär och blåbär. Även kryddiga toner som kanel, kryddnejlika och kryddpeppar samt jordiga toner.
Smak
Balanserad, mjuk och med god uthållighet i smaken
PRIMITIVO – IGT SALENTO
L’Essenza di Puglia
Druva
Susumaniello
Alkoholhalt 14,5%
Susumaniello är en ganska sällsynt, italiensk druva som härstammar från Apulien (Puglia) i södra Italien, framförallt runt Salento-halvön. Namnet ”Susumaniello” kommer från det lokala ordet somarello, som betyder ”liten åsna,” vilket antyder druvans förmåga att bära tunga klasar, särskilt under sina unga år.
Passar till
Susumaniello-viner passar bra med mustiga rätter och rustika smaker, såsom grillat kött, grytor, och pastarätter med tomatsåser och svamp. Den kryddiga och fruktiga profilen gör den också utmärkt med medelhavsinspirerad mat.
Utseende
Djup Rubinröd färg .
Doft
Inslag av mogna bär, körsbär och plommonsylt
Smak
Balanserad och elegant med fruktiga toner av mörka bär som björnbär och plommon,
Druva
Primitivo
Alkoholhalt 14%
Namnet härstammar från italienskans primi, som betyder först; det är alltså en druva som mognar fortare än de andra.
Primitivo odlas först och främst i södra Italien och regionen Apulien. Här har odlats vin sen antiken och idag är man en av de största producenterna av vin i landet. Rött vin ligger i framkant i Apulien och där är primitivo en av de viktigaste druvorna.
Passar till
Bland de maträtter som passar bra till Primitivo från Apulien är lamm, moussaka och grillat. De robusta och något bittra tonerna av vinet gör att de är det perfekta komplementet till en rad rätter med mäktiga smaker
Utseende
Rubinröd färg med inslag av mogna bär, körsbär och plommonsylt.
Doft
Inslag av mogna bär, körsbär och plommonsylt
Smak
I gommen är den mjuk, sammetslen och ihållande med en elegant tanninstruktur som är typisk för primitivo